Wat is Ayurveda

De Ayurveda is een duizenden jaren oude geneeswijze, ontstaan in India. Het is een holistisch systeem dat gebaseerd is op het voorkomen van ziekten, anders dan de symptoombestijding van de westerse geneeskunde.

Lees hier verder over de geschiedenis van Ayurveda

De Ayurveda gaat uit van een voor iedereen persoonlijke constitutie die men bij de geboorte krijgt en men het hele leven meeneemt. Dit wordt beschreven in een systeem bestaande uit drie levensenergiёn, te weten VATA, PITTA en KAPHA, de zogeheten tri-dosha. Elk van deze heeft zijn eigen symptomen en bevat onderdelen van lichaam, ziel en geest.

Door allerlei invloeden en omstandigheden om ons heen worden we vaak uit balans gehaald. Men spreekt dan dat bijvoorbeeld VATA uit balans is (de meest voorkomende disbalans).

Een Ayurvedische arts of therapeut zal dan maatregelen aanbevelen om weer in balans te komen. Veel gebruikte maatregelen bestaan uit voedingsadviezen, sport-en/of bewegingsadviezen, gebruik van kruiden, maar in zeer belangrijke mate ook  massages, en andere behandelingen.

Deze worden derhalve vaak als therapie voorgeschreven. De Abhyangha is daarbij een veel gebruikte massage.

Ga naar de behandelingen